Florile de salcâm trebuie culese în plin sezon, în general în a doua jumătate a lunii mai, pentru rezultate optime.
Putem păstra florile în pungi de plastic pe tot parcursul anului, dacă le uscăm sau înghețăm.
În general, pentru a face ceai, florile uscate de salcâm se lasă, pur și simplu, la infuzat, ca orice alt ceai.
Ceaiul de salcâm se prepară din două linguriţe pline cu flori la o cană de 200-250 ml plină cu apă clocotită.
Aceasta se acoperă preț de 15 minute, apoi ceaiul se strecoară și se bea, în funcție de nevoie.
În general, se recomandă 2-3 căni pe zi – călduțe, nu fierbinți -, pe stomacul gol și, de preferat, fără pic de îndulcitor.
Beneficiile terapeutice ale ceaiului de salcâm
Trebuie să ceri neapărat sfatul medicului înainte de a începe tratamentul cu ceai din flori de salcâm, în cazul în care suferi de hipoaciditate gastrică, dacă ești gravidă sau în cazul în care deja urmezi un tratament medicamentos.
Florile de salcâm au în compoziție substanţe cu multiple beneficii asupra organismului - acid cafeic şi clorogenic, glucide, flavonoide, tanin şi uleiuri esenţiale. Acestea au efect antiacid, emolient, antitusiv și antispastic.
Intern, datorită calităților sale antinevralgice, sedative şi calmante, ceaiul de salcâm tratează hiperaciditatea, gastritele însoţite de arsuri la stomac, tusea, durerile reumatice, afecţiunile respiratorii, migrenele, insomnia (are efect ușor sedativ) și ulcerul duodenal.
Extern, ceaiul de salcâm tratează diferite răni și arsuri, având efect calmant și ușor cicatrizant.
Infuzia de flori de salcâm ajută la combaterea crampelor musculare de natură nervoasă, la tratarea unor boli de natură ginecologică, precum vaginita și candidoza (sunt necesare băi de șezut înainte de culcare, timp de cel puțin două săptămâni), la calmarea și cicatrizarea unor afecțiuni ale pielii, precum furuncule, arsuri, tăieturi etc.
Infuzia de flori de salcâm ajută la combaterea crampelor musculare de natură nervoasă, la tratarea unor boli de natură ginecologică, precum vaginita și candidoza (sunt necesare băi de șezut înainte de culcare, timp de cel puțin două săptămâni), la calmarea și cicatrizarea unor afecțiuni ale pielii, precum furuncule, arsuri, tăieturi etc.
- Ceaiul de salcâm tratează insomnia
Bea o cană cu ceai de flori de salcâm cu o oră-două înainte să te culci. Acesta, datorită efectelor sale sedative și calmante, va acţiona asupra sistemului nervos, si vei reuși, în sfârșit, să te odihnești.
- Ceaiul de salcâm tratează tulburările digestive
Datorită efectului său antiacid și calmant, ceaiul de salcâm ameliorează probleme digestive variate – de la hiperaciditate, gastrită, diaree, ulcer la crampe abdominale sau indigestii.
Se administrează de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, bea un ceai simplu sau macerat din flori, pentru probleme mai grave.
Pentru macerat, se pune într-o cană cu apă o linguriţă şi jumătate de flori de salcâm. Amestecul se lasă la odihnit cel puţin 12 ore (cel mai bine pe parcursul nopții), apoi se consumă în două reprize - pe stomacul gol, de preferat.
- Ceaiul de salcâm ameliorează migrenele
Ceaiul din flori de salcâm are efect antinevralgic, calmant și sedativ și reduce excitabilitatea nervoasă.
Oamenilor care suferă de cefalee le este recomandat consumul a nu mai puțin de 1 litru pe zi de ceai din flori de salcâm.
- Ceaiul de salcâm atenuează afecțiunile psihosomatice
Datorită calităților sale sedative şi calmante, ceaiul din flori de salcâm are capacitatea fantastică de a linişti, de a calma şi de a tonifica organismul și starea psihică.
Dacă ai o stare de anxietate, fă-ți o cană de ceai de floare de salcâm pentru a te relaxa și pentru a-ți recâștiga starea de bine.
- Ceaiul de salcâm tratează bolile respiratorii
De la accese de tuse rezultate în urma unor viroze sau răceli, infecţii ale căilor respiratorii, astm și până la boli pulmonare mai severe, ceaiul din flori de salcâm este unul dintre tratamentele naturiste cele mai indicate. Acesta are un efect rapid asupra sistemul pulmonar, prin ameliorarea proceselor inflamatorii, calmarea tusei convulsive si astmatice şi reducerea secreţiile nazale. Și asta datorită conţinutului mare de flavone şi robinozide din flori, care au proprietăţi emoliente, antiiritative şi expectorante.
La o cană de 250 de ml, se combină apa fierbinte cu o linguriţă de flori de salcâm - aproximativ 2 grame. Se beau 2-3 căni pe zi, pe stomacul gol şi fără pic de zahăr.
La administrare, ceaiul trebuie să fie călduţ, nu fierbinte.
Apa potabila sau
racoritoarele carbogazoase pot fi inlocuite cu apa din flori de salcam.
Pentru a o
prepara se macereaza o mana de flori uscate intr-un litru de apa(preferabil de
izvor sau plata) pentru minim 8 ore.
În cazul în care ești alergic la salcâm, evită pe cât posibil utilizarea produselor pe bază de salcâm. Riști să prezenți reacții alergice severe, cum ar fi erupții cutanate și dificultăți de respirație.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu