Retete culinare

 Flori de salcam in aluat de clatite  
 Ingrediente: 
  •  2 oua 
  •  250 g faina 
  •  50 g unt topit sau doua linguri de ulei 
  •  500 ml lapte 
  •  1 lingura mare zahar 
  •  flori de salcam (20-50 de bucati, de diferite marimi) 
  •  ulei pentru prajit
  •  zahar 
  •  pudra, 
  •  zahar vanilat 
 Mod de preparare: 
  Se aleg flori, de diferite marimi, si se cufunda in multa apa (nu se pun sub jet de apa, fiindca se destrama). Se lasa apoi la scurs: 
 Se pregateste un aluat de clatite din ingredientele de mai sus si se lasa la frigider pentru minim 20 minute. 
 Se ia fiecare ciorchine de floare de salcam de codita si se inmoaie in aluat (ciorchinii mici se inmanunchiaza cate 2-3 si se scufunda impreuna, tinuti de codita, in aluat) 
 Se prajesc apoi in baie de ulei, foarte fierbinte, rumenindu-le pe ambele parti. 
 Se scot pe un prosop absorbant de bucatarie sau pe servetele de hartie si se transfera cu grija pe platoul de servit.
  Se servesc imediat, pudrate cu zahar praf, vanilat.

 Gogoşele cu flori de salcâm 
  Ingrediente 
  •  15-20 de flori de salcâm cu tot cu codiţă 
  •  2 ouă 
  •  200 ml de lapte 
  •  150-200 g de făină 
  •  ulei pentru prăjit 
  •  zahăr vanilat pentru pudrat 
 Preparare 
  Florile se spală cu apă rece şi se lasă câteva minute la scurs din ouă, lapte, făină şi 1/2 linguriţă de zahăr vanilat se face o compoziţie puţin mai grosuţă decât cea pentru clătite se trec florile de salcâm prin compoziţie se prăjesc pe ambele părţi în uleiul încins până se rumenesc se scot florile pe un prosop de hârtie care să absoarbă excesul de ulei se servesc pudrate generos cu zahăr vanilat 
 
 Tartă cu vanilie, căpşuni şi flori de salcâm 
 Tarta este un desert delicat şi deosebit, foarte potrivit pentru un week-end de primăvară în familie, alături de cei dragi. 
 Crema fină de vanilie contrastează uşor cu prospeţimea capşunilor, iar aroma şi parfumul florilor de salcâm desăvârşesc atât gustul cât şi aspectul acestei tarte speciale.
  Ingrediente 
 blatul 
  •  150 g unt rece 
  •  300 g făină 
  •  1 gălbenuş de ou 
  •  80 g zahăr pudră 
  •  1 vârf de cuţit de sare 
  •  2-3 linguri de apă rece 
 crema de vanilie 
  •  500 ml lapte 
  •  4 gălbenuşuri 
  •  120 g zahăr pudră 
  •  50 g amidon 
  •  1 linguriţă rasă de pudră de vanilie 
  •  50 g unt pentru ornat 
  •  300 g căpşuni
  •  o mână plină de flori proaspete de salcâm 
  Preparare blatul  
 Untul rece, tăiat cubuleţe se amestecă cu făina, zahărul pudră şi sarea se amestecă cu o furculiţă până când aluatul devine nisipos se adaugă 2-3 linguri de apă rece şi se amestecă în continuare până când aluatul începe să se lege şi devine moale, cât să putem forma o bilă 
 Se înfăşoară aluatul în folie alimentară şi se dă la rece pentru cel puţin 30 de minute se presară făină pe blatul de lucru, se întinde aluatul cu sucitorul, dându-i o formă rotundă până la o grosime de 3-4 mm 
 Se aşează aluatul în forma de tartă şi se taie cu un cuţit marginile ce depăşesc tava
 Se înţeapă aluatul cu furculiţa din loc în loc, se aşează deasupra o foaie de copt cu boabe de fasole care au rolul de împiedica aluatul să crească la cuptor cuptorul trebuie să fie încins la 175 de grade. 
 Se coace blatul pentru 35 de minute, timp în care ne ocupăm de cremă crema 
 Intr-o oală cu fund gros se amestecă bine ouăle bătute cu zahărul se adaugă amidonul și esența de vanilie și se încorporează în compoziția de mai sus 
 Se toarnă laptele rece în fir subțire amestecând cu telul în formă de pară ca să se omogenizeze compoziția se pune oala pe foc și se amestecă continuu cu o lingură de lemn să nu se lipească de fund 
 Când crema s-a îngroșat se dă deoparte și se adaugă untul. Amestecăm până se topește untul și turnăm crema caldă peste blatul de tartă scos din cuptor, apoi le lăsăm la răcit.
  Inainte de a decora tarta ornarea se taie căpşunile feliuțe și se așează circular, în straturi pe marginea tartei apoi florile de salcâm se presară peste tartă sau se înfing în crema de vanilie
 
  Flori de salcam in aluat 
 Ingrediente: 
  •  crengute cu flori de salcam 
  •  ulei pentru prajit 
  •  100 gr. faina 
  •  75 gr smantana 
  •  1 ou 
  •  1 lingurita rasa de zahar brun 
  •  1 plic zahar vanilat 
  •  1 praf de bicarbonat stins cu lamaie 
  •  optional, coaja rasa de lamaie sau portocala 
 Preparare
 Spalam crengutele cu flori de salcam si le lasam la scurs. 
 Amestecam ingredientele pentru aluat, obtinand unul de consistenta unui chec. 
 Adaugam ulei intr-o tigaie si lasam sa se incinga. 
 Grupam cate 2 crengute cu flori de salcam si le tavalim prin aluat, pana se acopera complet apoi le punme in tigaie, in uleiul incins. 
 Le rumenim pe ambele parti, la foc mic. Sunt la fel de aromate calde sau reci.
 
  Gogoși cu flori de salcâm  reprezintă desertul de care ar trebui să ne bucurăm în aceste zile de primăvară când salcâmii sunt în floare și ne îmbie cu parfumul lor.    
 Ingrediente 
 -5 ouă; 
 -200 ml de lapte;
 -200 gr de zahăr;
 -200 gr de făină;
 -20 de flori de salcâm;
 -puțin zahăr pudra pentru decor;
 -ulei pentru prăjit. 
 Mod de preparare:
  Mai întâi, rupe florile de salcâm de pe crenguțe, lăsându-le însă codițele, și clateste-te bine în câteva ape, pentru a îndepărta orice impurități sau insecte. Apoi, pregătește aluatul, amestecând făină, laptele, zahărul și ouăle bătute, până când obții o compoziție omogenă, ușor vâscoasă.
  Acum este momentul în care trebuie să pui uleiul în tigaie, pentru că acesta să se încingă. 
 Odată atins punctul de fierbere, înmoaie fiecare ciorchine de flori de salcâm în aluat și apoi pune-l în tigaie, întorcăndu-l de pe o parte pe cealaltă până când căpăta o culoare aurie. 
 Repetă operațiunea până când toate florile devin gogoși, apoi așază-le pe un platou și presară zahăr pudra peste ele. 
 
  Flori de salcam in salata de fructe  
 Spalati florile de salcam de praf, apoi rupeti fiecare floricia. 
 Adaugati apoi florile in salatele de fructe de sezon. 
 In acest sezon gasiti in piata capsune, cirese, pe care le puteti asorta cu banane, mango si citrice. 
 
 Smoothie cu flori de salcam si seminte de canepa 
 Intr-un blender amestecati: 
  • doua flori de salcam, 
  • o jumatate de banana, 
  • doi morcovi, 
  • o jumatate de mango, 
  • un mar 
  • o lingura rasa de seminte de canepa nedecorticate. 
 Puteti adauga apa dupa preferinta. 
 Acest smoothie este energizant si delicat cu stomacul, avand efecte benefice asupra memoriei si sistemului cardio-vascular. 
 In tot sezonul salcamilor infloriti puteti consuma acest smoothie dimineata, considerandu-l mic dejun. Hidrateaza si energizeaza, fiind totodata satios. 
 Semintele de canepa nedecorticate sunt bogate in vitamine din complexul B care ajuta la ameliorarea colonului iritabil, dar totodata stimuleaza functiile cerebrale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu